Ο ιδρυτής του Barkley Marathons, του δυσκολότερου ίσως υπερμαραθώνιου του κόσμου, έλεγε πως ο συγκεκριμένος αγώνας είναι πολύ σκληρός για τις γυναίκες και καμία δεν θα τον τερματίσει. Η Τζάσμιν Πάρις ήρθε για να του αποδείξει πως δεν υπάρχει κάτι που μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει.
Τον πιο δύσκολο και πιο… περίεργο υπερ-μαραθώνιο του κόσμου τερμάτισε η Τζάζμιν Πάρις που έγινε η πρώτη γυναίκα που τα καταφέρνει, κάνοντας ανάβαση και κατάβαση στα βουνά του Τενεσί για περισσότερες από τρεις μέρες με ελάχιστο ύπνο και έχοντας απομνημονεύσει τη διαδρομή.
What an incredible achievement #JasminParis pic.twitter.com/LVFDDUee2d
— Tom Brunt 🏊🏼♂️🏃🚴🏼♂️👨🏽💻👕 (@tom_brunt) March 23, 2024
Η Βρετανίδα κτηνίατρος και μητέρα δύο παιδιών έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη που τερματίζει σε αυτή την πολύ δύσκολη διαδρομή, σε χρόνο μόλις ένα λεπτό και 39 δευτερόλεπτα εντός του επιτρεπτού ορίου των 60 ωρών.
Στον τερματισμό, από την εξάντλησή της έπεσε στο έδαφος ενώ οι φωτογραφίες μετά τον αγώνα δείχνουν μελανιές στο σώμα της και τα πόδια της να είναι πολύ γδαρμένα από τα περάσματα μέσα από αιχμηρούς θάμνους και θαμνώνες σε πυκνό δάσος σε απότομες πλαγιές, τα οποία χρειάστηκε να κάνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να τερματίσει εντός ορίου. Η Πάρις έγινε η πρώτη γυναίκα και μία από τους μόλις 20 ανθρώπους συνολικά που έχουν τερματίσει στον συγκεκριμένο αγώνα.
Η διαδρομή έχει απόσταση 160.934 μέτρων (100 μίλια) και περιλαμβάνει ανάβαση και κατάβαση περίπου 18 χιλιομέτρων, απόσταση που αντιστοιχεί στο να ανέβει και να κατέβει κανείς το βουνό Έβερεστ δύο φορές.
Ο αγώνας, όμως, δεν είναι δύσκολος μόνο λόγω της διαδρομής του αλλά και λόγω του ότι δεν υπάρχουν σημάνσεις για τη διαδρομή και πρέπει οι δρομείς -που είναι μόλις 35 κάθε χρόνο- να την απομνημονεύσουν ώστε να φτάσουν στον τερματισμό ενώ η διαδρομή αλλάζει κάθε χρόνο. Ο πρώτος και ο τρίτος κύκλος της διαδρομής διατρέχονται δεξιόστροφα, ενώ ο δεύτερος και ο τέταρτος κύκλος διατρέχονται αριστερόστροφα. Ο πρώτος που τερματίζει στον τέταρτο γύρο αποφασίζει προς ποια κατεύθυνση θα πάει στον τελευταίο γύρο.
Η έναρξη του αγώνα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή είτε μέσα στα μεσάνυχτα είτε τη μέρα και σηματοδοτείται από το φύσημα ενός κοχυλιού και σε ορισμένα σημεία υπάρχουν βιβλία τα οποία πρέπει να βρουν οι δρομείς και ο καθένας να σκίσει τον αριθμό που του αντιστοιχεί ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ολοκληρώσει τη διαδρομή και δεν έχουν κλέψει.