Ρήξη τενόντων του ώμου: σύγχρονη αντιμετώπιση

Newsroom
Ρήξη τενόντων του ώμου: σύγχρονη αντιμετώπιση
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για έναν αρκετά συνηθισμένο τραυματισμό.

Η ρήξη του τένοντα του ώμου (Υπερακάνθιος), μαζί με την τενοντοπάθεια του, θεωρούνται σήμερα δύο από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στην περιοχή αυτή και ένας συνηθισμένος λόγος επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό.

Η ρήξη του Υπερακανθίου εμφανίζεται κυρίως μετά τα 30 έτη και μπορεί να οφείλεται σε ατύχημα, επίμονη άσκηση ή κακή χρήση της τόσο σημαντικής αυτής άρθρωσης.

Tι γνωρίζουμε για τους τύπους ρήξεων και τα συμπτώματα;

Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική και οξεία ή χρόνια. Μπορεί να συνδέεται με κάποιου τύπου ατύχημα (μικρής ή μεγάλης ενέργειας) ή και επαναλαμβανόμενης λειτουργίας του άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου. Ο πόνος ή η ενόχληση εμφανίζονται κατά την χρήση του άκρου και συχνά κατά τις νυχτερινές ώρες, κάνοντας τον ασθενή να χάνει κυριολεκτικά τον ύπνο του. Ο ασθενής χάνει σταδιακά τη δύναμή του και ταυτόχρονα μειώνεται το εύρος κίνησης του ώμου του. Στις περιπτώσεις της χρόνιας ρήξης του Υπερακανθίου μπορεί να υπάρχει και πλήρης αδυναμία ανύψωσης του άκρου.

Με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του προβλήματος ξεκινά από την εξειδικευμένη κλινική εξέταση και την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού από τον Ορθοπαιδικό. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση η οποία θα μας αναδείξει μια πιο λεπτομερή εικόνα της βλάβης και θα μας βοηθήσει στο να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, όσον αφορά τη θεραπεία της παθολογίας του Υπερακανθίου. Εάν η ρήξη του τένοντα αφεθεί χωρίς έγκαιρη θεραπεία συνήθως η κατάληξη είναι καταστροφική για την άρθρωση του ώμου, γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο, ειδικά για τους νέους σε ηλικία ασθενείς. Η σταδιακή αύξηση στο μέγεθος της ρήξης είναι αναπόφευκτη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της άρθρωσης και επώδυνη αρθρίτιδα.

Κλείστε online ραντεβού με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Μιχάλη Κουγιάλη

Πότε συστήνεται συντηρητική αγωγή – θεραπεία;

Σε περιπτώσεις τενοντοπάθειας ή μικρής μερικής ρήξης του Υπερακανθίου συνιστάται η ανάπαυση του άκρου με ανάρτηση, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η φυσικοθεραπεία. Τα τελευταία χρόνια στις επιλογές της συντηρητικής θεραπείας έχουν προστεθεί και τα Αυτόλογα Ενεργοποιημένα Αιμοπετάλια -PRP- και διάφορα παράγωγά τους. Η έκχυση του PRP στην περιοχή της βλάβης, υπό καθοδήγηση υπερήχου, εμπλουτίζει την περιοχή με αυξητικούς, επουλωτικούς και αναγεννητικούς παράγοντες. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η επούλωση του τραυματισμένου τένοντα σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς.

H αρθροσκόπηση ώμου είναι η απάντηση για οριστική και μόνιμη αποκατάσταση;

Στις περιπτώσεις των ασθενών που διαμαρτύρονται για εμμένοντα συμπτώματα και πόνο που δεν υποχωρεί, συνιστάται η αρθροσκόπηση ώμου. Με την χρήση κάμερας γίνεται η επέμβαση μέσα από 3 – 4 οπές (περίπου 3 – 4 mm). Η αναισθησία είναι περιοχική (block), η οποία συνοδεύεται από ήπιας μορφής γενική. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 40 – 50 λεπτά και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από 3 – 4 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται η συρραφή του τένοντα με την χρήση βιοαπορροφήσιμων υλικών. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι η δυνατότητα διόρθωσης οποιασδήποτε άλλης παθολογίας του ώμου, όπως το σύνδρομο πρόσκρουσης, το εξάρθρημα του ώμου, η αφαίρεση ασβέστωσης κτλ.

Στο τέλος της επέμβασης ο ασθενής φέρει μια απλή ανάρτηση η οποία θα παραμείνει για 20 μέρες. Η κινητοποίηση του ώμου ξεκινά από την επόμενη μέρα όπου αρχικά δίνονται ασκήσεις – κινήσεις που γίνονται στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα ξεκινήσει φυσικοθεραπεία (περίπου στις 10 μέρες από το χειρουργείο) με σκοπό την γρήγορη αποκατάστασή του. Στόχος μας είναι η γρήγορη και ασφαλής επαναφορά του ασθενή στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες του.

......

Δείτε Μαρτυρίες Ασθενών σε Βίντεο

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106837010 & 693 709 3980

Ακολουθήστε το Athens Ortho Center στο Facebook, στο επίσημο κανάλι του YouTube καθώς και στο Instagram