Ερευνητές αποκάλυψαν πόσα φλιτζάνια καφέ είναι ασφαλές να πίνουμε ημερησίως
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Δρ. Nency Kagathara και μια ομάδα επιστημόνων από το Zydus Medical College and Hospital στην Ινδία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μακροπρόθεσμη βλάβη της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν τους πιθανούς κινδύνους από την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, ιδίως την επίδρασή της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαρκής αύξηση αυτών των ζωτικών σημείων λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε «φθορά» του καρδιαγγειακού συστήματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η καταπόνηση μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας δυνητικά σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακή ανεπάρκεια.
«Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων», εξήγησε η Δρ. Nency Kagathara. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης της πρόσληψης καφεΐνης, ειδικά για όσους καταναλώνουν καθημερινά καφέ, τσάι ή αναψυκτικά με καφεΐνη.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, η Δρ. Kagathara και η ομάδα της μελέτησαν 92 άτομα με υγιή καρδιά. Οι ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση κάθε συμμετέχοντα τόσο πριν όσο και μετά από μια τρίλεπτη καρδιολογική άσκηση, συλλέγοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία και τις συνήθειες κατανάλωσης καφεΐνης. Τα δεδομένα αποκάλυψαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης καφεΐνης και του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.