«Παίζετε με τη φωτιά»: Διατροφολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δίαιτα που έχει γίνει τάση

Επιμέλεια: Newsroom
«Παίζετε με τη φωτιά»: Διατροφολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δίαιτα που έχει γίνει τάση
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια συγκεκριμένη δίαιτα που έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Η δίαιτα των σαρκοφάγων -ένα αυστηρό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο ζωικών προϊόντων όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά- έχει κερδίσει δημοτικότητα στο διαδίκτυο, ιδίως μεταξύ των λάτρεις της γυμναστικής που ισχυρίζονται ότι τους βοήθησε να χάσουν βάρος. Ωστόσο, ενώ οι υποστηρικτές της δίαιτας προβάλλουν τα οφέλη της από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πολλοί ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Στο podcast «The Doctor's Kitchen», ο Dr. Rupy Aujla εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αυστηρή δίαιτα, συγκρίνοντας την με άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η keto, η οποία περιορίζει ομοίως την πρόσληψη υδατανθράκων. Προειδοποίησε ότι τέτοιες δίαιτες θα μπορούσαν να είναι «προ-φλεγμονώδεις και προ-γήρανσης», επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν σημαντικές επιπτώσεις σε βασικά όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Τα γερασμένα κύτταρα, που συχνά αναφέρονται ως «κύτταρα ζόμπι», είναι κατεστραμμένα κύτταρα που δεν λειτουργούν πλέον σωστά αλλά δεν απομακρύνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η συσσώρευση αυτών των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική φλεγμονή, μια κατάσταση που συνδέεται με τη γήρανση και διάφορες χρόνιες ασθένειες. «Αυτά δεν απομακρύνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα- αυτά είναι τα κύτταρα που δεν θέλετε σε περίσσεια και μπορούν να συμβάλουν στη συνολική συστηματική φλεγμονή», σημείωσε ο Aujla.

Άλλοι επαγγελματίες υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη διατροφική επάρκεια της συγκεκριμένης δίαιτας. Με την εξάλειψη των λαχανικών και άλλων φυτικών τροφών, τα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα μπορεί να στερούνται βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Ενώ η δίαιτα συνεχίζει να προσελκύει οπαδούς που ορκίζονται στα οφέλη της, είναι σαφές ότι η επιστημονική κοινότητα συνιστά προσοχή.