Παιδί μου... παράξενο!
Εισαγωγή…
Σε εκείνες τις κασέτες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είχε το παρατσούκλι «περίεργος». Ήταν η εποχή που προσπαθούσε να μάθει περισσότερα για το ποδόσφαιρο και είχε διαρκώς κάτι να ρωτήσει. Πολλά χρόνια μετά, ο Χρήστος Πανόπουλος μοιάζει να χειρίζεται το παιχνίδι στα δάκτυλα του ενός χεριού... Όσα χρειάζεται κάθε φορά για να πάρει ένα τηλέφωνο και να αλλάξει την καθημερινότητα της Ξάνθης.
«Δεν υπάρχει άλλος σαν κι αυτόν. Όλα τα λεφτά», είχε σχολιάσει κάποτε ο άλλοτε παίκτης της Ξάνθης Νίκος Ζαπρόπουλος, σε έναν απολύτως ακριβή χαρακτηρισμό για τον Χρήστο Πανόπουλο. Πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο και εξαιρετικά παρορμητικό. Οι πιο στενές του συνεργασίες έχουν καταλήξει σε θυελλώδεις χωρισμούς, όπως με τον Γιάννη Μαντζουράκη. Τη στιγμή που θέλει να εκθειάσει έναν ποδοσφαιριστή, παράλληλα θα τον κριτικάρει, όπως έκανε με τον Σταύρο Λαμπριάκο και τα... κόκκινα Marlboro. Μπορεί να περάσει χρόνια, κριτικάροντας έναν άνθρωπο και στο τέλος να τον προσλάβει, όπως έκανε με τον Γιώργο Κασναφέρη. Είναι ο άνθρωπος που... ανακάλυψε τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις διαμαρτυρίας στις εφημερίδες, όταν αδικούταν η ομάδα του και τις οποίες τα τελευταία χρόνια αντικατέστησε με τις σύντομες, λιτές και καυστικές ανακοινώσεις. Αρχικά μετά το τέλος των αγώνων, στην πορεία ακόμα και στο ημίχρονο, ενώ εσχάτως οι ανακοινώσεις μπορούν να «ανεβαίνουν» στο σάιτ ακόμα και live!
Είναι ο ιδιοκτήτης που έχει αλλάξει τους περισσότερους προπονητές, σε βαθμό που έχει καταντήσει ανέκδοτο. Είναι ο ίδιος που μπορεί να αποδειχθεί ρομαντικός και ερασιτέχνης, αν τον πιάσει το φιλότιμο και να λύσει το συμβόλαιο του Τόμας Ρατζίνσκι χωρίς ανταλλάγματα και ο ίδιος που δεν θα διστάσει να κρεμάσει δελτίο στον τοίχο, αν νιώθει ότι τον κορόιδεψαν. Γενναιόδωρος με τους ποδοσφαιριστές του, όταν η περίπτωση το απαιτεί και εξαιρετικά αυστηρός, όταν αισθανθεί ότι τον εκμεταλλεύονται. Επαγγελματίας, επιχειρηματίας, πετυχημένος! Και μετά τις συστάσεις, ας πάρουμε την ιστορία απ' την αρχή...
Η αναγέννηση της Ξάνθης!
«Όταν ήρθα στην Ξάνθη υποστήριζα μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες, τώρα πια είμαι Ξάνθη και είμαι φανατικός για αυτήν και έτσι θέλω να φύγω». Είναι κοινό μυστικό πως η ομάδα που υποστήριζε ως παιδί ήταν ο Ολυμπιακός και συχνά τον κατηγορούσαν για τις σχέσεις του με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρόεδρος των ερυθρολεύκων ήταν από τους πρώτους ανθρώπους με τους οποίους ανέπτυξε σχέσεις ο Χρήστος Πανόπουλος, μέσω του κοινού τους γνωστού, Βασίλη Κοντοβαζαινίτη. Ο γνωστός δημοσιογράφος υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Πανόπουλου (σ.σ. πατέρα του Χρήστου) και είναι κουμπάρος με τον πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.
Η ενασχόλησή του με την Ξάνθη ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου του 1991. Οι τότε διοικούντες την ΠΑΕ στράφηκαν σε εκείνον για να σώσει την ομάδα από το αδιέξοδο και η συνεργασία ξεκίνησε με 120 εκ. δρχ. και μερικά αυτοκίνητα. «Δεν είχα, τότε, καμιά σχέση με το ποδόσφαιρο. Έχω, όμως, μεγάλη αγάπη για το κυνήγι. Εκεί που κυνηγούσα ορτύκια στην Αλεξανδρούπολη πριν από 14 χρόνια, ήρθε ο dealer της SKODA και μου είπε να βοηθήσω την Ξάνθη που είχε προβλήματα. Του είπα ότι θα το κάνω, μόνο αν η ομάδα άλλαζε όνομα και λεγόταν SKODA. Έτσι κι έγινε, ήταν η πρώτη κίνηση», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Η χορηγία εν συνεχεία έγινε ιδιοκτησία και κάθε χρόνο η Ξάνθη έθετε όλο και πιο γερά θεμέλια για το μέλλον της.
Οι πρώτοι στόχοι που είχε θέσει ήταν οικονομική αυτάρκεια, δημιουργία εγκαταστάσεων και δημιουργία οργανωμένων υποδομών. Η Ξάνθη λειτούργησε και λειτουργεί ως ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τις μεγάλες ομάδες να πληρώνουν αδρά για να αποκτήσουν παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες της ακριτικής ομάδας. Ο Χρήστος Πανόπουλος προσπάθησε βήμα προς βήμα να κάνει πράξη ό,τι είχε υποσχεθεί και γνωρίζοντας καλά από business plan δεν ξέφυγε ποτέ από τον έλεγχο. Υπήρξε ρεαλιστής όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα πολλάκις να συγκρουστεί με τον κόσμο της Ξάνθης για τη στάση του απέναντι στην ομάδα.
Το 2001 είχε δηλώσει πως είχε βάλει 1,5 δις δραχμές στον σύλλογο, ώστε να φτάσει στο σημείο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και το 2005 η επένδυσή του στην ΠΑΕ άγγιζε τα 2,5 δις δραχμές. Σε όποιον τον κατηγορούσε για μεταγραφική λιτότητα απαντούσε πως «δεν θέλω να πάω φυλακή και η ομάδα να μείνει ακέφαλη». Η αλήθεια είναι πως επί των ημερών του η Ξάνθη έχει φέρει μερικά μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Μανσό, ο Ρατζίνσκι, ο Έμερσον, ο Βίκτορ Αγκάλι, ενώ είχε προσπαθήσει να κάνει κι άλλες παρόμοιου βεληνεκούς κινήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς το κόστος να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό και με το ενδεχόμενο κέρδους να υπάρχει στον ορίζοντα.
Λάθη, προφανώς και έκανε. Εκτός από τις σχέσεις του με τους προπονητές, κάτι που θα αναλυθεί πιο κάτω, μια από τις... μαύρες τρύπες ήταν η εμπλοκή του στις κασέτες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο «περίεργος», όπως αποκαλούταν στις ηχογραφημένες συνομιλίες, είχε έρθει σε επαφή με τον Θωμά Μητρόπουλου μέσω του Σωκράτη Κόκκαλη και ουδέποτε διέψευσε όσα «βγήκαν» στον αέρα. Έλεγε, όμως, εκείνη την εποχή πως ουδέποτε επικοινώνησε με διαιτητή και προσπάθησε να «στήσει» παιχνίδι. Ίσως το πρώτο πάθημα να ήταν και ο λόγος που στο δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το όνομά του απουσίαζε. Ο Χρήστος Πανόπουλος δεν υπήρχε στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που διέρρευσαν πριν μερικά χρόνια και εξέφραζε την έκπληξή του, όταν ρωτήθηκε για εκείνες.
«Δεν είχα αντιληφθεί απολύτως τίποτα. Βεβαίως και άκουγα όπως κάθε Έλληνας ότι γίνεται χαμός στη Β’ και τη Γ’ Εθνική, αλλά αυτό είναι κάτι που αιωρείται χρόνια ολόκληρα. Δεν είχα γίνει ποτέ αποδέκτης του οποιουδήποτε υπονοούμενου για την ομάδα μου».
Η... ναυαρχίδα του!
Στις 7 Φεβρουαρίου του 2003 ένα όνειρο χρόνων και ένα έργο κόστους 4 δις δραχμών εγκαινιαζόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο Χρήστος Πανόπουλος περηφανευόταν για το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο της Ξάνθης, το οποίο είχε υποσχεθεί και πραγματοποίησε. Οι εγκαταστάσεις είχαν έκταση 120 στρεμμάτων και είχαν θεωρηθεί ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης. Στις 8 Μαρτίου του ίδιου χρόνου, η είδηση σόκαρε. Λόγω φωτιάς, που σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, είχε ξεκινήσει από το τζάκι προκλήθηκαν ζημιές ύψους 2 δις δραχμών και το αθλητικό κέντρο έγινε παρανάλωμα του πυρός. Το ξενοδοχείο και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως και οι ξενώνες, τα ιατρεία, οι σάουνες, οι αίθουσες μασάζ και, φυσικά, ο αθλητικός εξοπλισμός.
Δύο χρόνια αργότερα, υπήρξαν τα δεύτερα εγκαίνια. Με επιχορήγηση 800 εκ. δραχμών από την κυβέρνηση, ο Χρήστος Πανόπουλος ανέλαβε εκ νέου το βάρος και το όνειρο ολοκληρώθηκε. 7 γήπεδα ποδοσφαίρου, γραφεία, εγκαταστάσεις, εκκλησία, συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων και ένα καινούργιο γήπεδο 7.500 θέσεων στα Πηγάδια, 10 χλμ. απ' την Ξάνθη ήταν το αποτέλεσμα του δεύτερου εγχειρήματος. «Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχω κάνει στην Ξάνθη και ήταν επιλογή μου αυτό. Τι εννοώ; Την εποχή του Alpha, όταν το χρήμα έρεε άφθονο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάποιες ομάδες αποφάσισαν να διαθέσουν μεγάλα ποσά σε παίκτες. Εγώ πήρα την απόφαση με αυτά τα λεφτά και με κάποια ακόμη που έβαλα από την τσέπη μου να δημιουργήσω αυτό το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, το οποίο θα αναβάθμιζε όλη την περιοχή και παράλληλα θα μας επέτρεπε να δουλέψουμε σε επαγγελματικά πρότυπα».
Οι μοιραίες σχέσεις...
Οι εμμονές του όλα αυτά τα χρόνια τον έχουν φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των φιλάθλων. Είναι φανερό ότι θέλει να προκαλεί και να ιντριγκάρει με τις δηλώσεις του και τις ανακοινώσεις του. «Καλύτερα να τον κρίνουν άνθρωποι που συνεργάζονται τώρα μαζί του», ήταν η απάντηση που λάβαμε από πρώην προπονητή της Ξάνθης. Δύσκολο να διαπιστώσει κανείς σε ποιον αναφερόμαστε, αφού από το 2000 και μετά, η ακριτική ομάδα έχει αλλάξει 21 προπονητές με το κακό να παραγίνεται τα τελευταία χρόνια, με τους τεχνικούς να αλλάζουν ανά δίμηνο, τους Νίκο Κεχαγιά και Γιάννη Παπαδημητρίου να είναι μόνιμα σε ετοιμότητα και σε μερικές περιπτώσεις προπονητές (βλ. Μαρίνος Ουζουνίδης) να απολύονται και να προσλαμβάνονται μέσα στην ίδια σεζόν!
Ο Νίκος Καραγεωργίου και ο Γιάννης Μαντζουράκης ήταν οι μακροβιότεροι, ο Γιάννης Σαμαράς το 2008 είχε προσληφθεί ως τεχνικός διευθυντής κι άντεξε μερικές εβδομάδες, ενώ την ίδια περίοδο δύο προπονητές έφυγαν πριν καν ξεκινήσει η σεζόν. Για τον Μαντζουράκη, ο Πανόπουλος είχε πει «πως αν δεν είχε προβλήματα στον χαρακτήρα, θα είχε ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα», ενώ την πιο σκληρή στάση κράτησε απέναντι στον Τάκη Λεμονή. Ο Πανόπουλος είχε κάνει αγωγή τόσο κατά του Έλληνα τεχνικού, όσο και κατά του Ολυμπιακού, αφού υποστήριζε πως υπήρχε ρήτρα στο συμβόλαιο του ύψους 100.000 ευρώ. Δικαιώθηκε, μάλιστα, μερικούς μήνες μετά και ο Λεμονής υποχρεώθηκε να πληρώσει το ποσό των 40.000 ευρώ.
Επίσης, ξεχωρίζει για τις καυστικές δηλώσεις που κατά καιρούς κάνει και δεν έχει πρόβλημα να επιτεθεί σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι εκείνη τη στιγμή τον βλάπτει... «Ούτε καν μας φίλησαν», είχε πει μετά από έναν αγώνα Ξάνθης-Ολυμπιακού, αναφερόμενος στον Γιώργο Κασναφέρη και τη διαιτησία του. Οι ανακοινώσεις του για τη διαιτησία είναι λόγος για να αυξάνεται η επισκεψιμότητα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ και η παρορμητικότητά του επιβεβαιώθηκε και με την απόφαση να λύσει τα συμβόλαια δύο παιδιών που ουσιαστικά έκαναν κάτι που μοιάζει αυτονόητο. Φωτογραφήθηκαν με κάποιον που θαύμαζαν!
Η άγνωστη πλευρά...
Η οικογένειά του, αλλά και η ζωή του μακριά από την Ξάνθη και το ποδόσφαιρο, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Για την ακρίβεια, ο Χρήστος Πανόπουλος έχει επιλέξει να την καλύψει. Με τη «νύχτα» δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις και οι δημόσιες σχέσεις – εκτός δουλειάς – δεν αποτελούν το δυνατό του σημείο. Σπάνια έχει θεαθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα ελάχιστα πράγματα να διαρρέουν. Έχει τρεις γιους για τους οποίους κάθετα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερη αδυναμία στον πατέρα του, για τον οποίο έχει χτίσει το εκκλησάκι στο προπονητικό κέντρο της Ξάνθης. «Τα παιδιά μου τα κρατάω μακριά από το ποδόσφαιρο. Κανένα από αυτά δεν θα είναι ποτέ η συνέχειά μου στην ΠΑΕ, δεν θα ασχοληθούν ποτέ με αυτή και το ποδόσφαιρο. Και οι τρεις είναι Skoda Ξάνθη και θα συνεχίσουν να είναι φίλαθλοί της»
Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι πως χόμπι του αποτελεί το κυνήγι και δευτερευόντως το ψάρεμα. Κυνηγάει πάπιες και ορτύκια και συχνά χάνεται στον Έβρο για ώρες, προκειμένου να ασκήσει το αγαπημένο του χόμπι. Είναι γνωστή η ιστορία της μεταγραφής του Έμερσον στην ΑΕΚ, που καθυστέρησε να κλείσει, επειδή ο Πανόπουλος είχε πάει για κυνήγι. Όπως είναι γνωστή και η ατάκα του τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν η Ξάνθη ετοιμαζόταν να παίξει με τη Λάτσιο. «Ωραίο το ποδόσφαιρο, αλλά το κυνήγι είναι καλύτερο. Και ξέρετε, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να κυνηγήσεις».
Στο μυαλό του το ποδόσφαιρο έχει ημερομηνία λήξης. Το 2003 άρχισε να σκέφτεται και να εκφράζει τη διάθεση αποχώρησης όταν τον ρώτησαν, αν πρόκειται να ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ. «Δεν υπάρχει θέμα για τον ΠΑΟΚ. Εγώ δεν ξέρω αν θα παραμείνω καν στην Ξάνθη». Δεν θεωρεί ότι ξέρει τα πάντα για την... μπάλα, αντίθετα είχε δηλώσει πως «χρειάζεται να μάθω καλύτερα το ποδόσφαιρο και να ασχοληθώ περισσότερο με το άθλημα», συμπληρώνοντας πως δεν έχει τον χρόνο. Στην ίδια συνέντευξη είχε τοποθετήσει τον εαυτό του εκτός χώρου... «Για όλα τα πράγματα υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος. Κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό. Το κακό είναι ότι από το ποδόσφαιρο κανείς δεν φεύγει χωρίς να υβριστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκφράζω πικρία για κάτι. Απλώς γνωρίζω καλά την πραγματικότητα».
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο φιλανθρωπικό του έργο και κυρίως σε στιγμές που υπάρχει ανάγκη. Το καλοκαίρι του 2007 πρόσφερε το ποσό των 50.000 ευρώ στην πυροσβεστική ως ενίσχυση για τις πυρκαγιές στην Ηλεία, ενώ ευαισθητοποιείται ιδιαίτερα για τον τόπο του. Τον παράδεισο, όπως τον έχει αποκαλέσει, σε αντίθεση με την κόλαση που ζει την καθημερινότητά του... Μετά από προσωπική του πρωτοβουλία, διοργανώθηκε φιλικό στο Διδυμότειχο για να ενισχυθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες του Έβρου. Επίσης, για τον ίδιο λόγο υπήρξε ενίσχυση από την ΠΑΕ και από τους ποδοσφαιριστές της Ξάνθης. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση με τον Ολουμπάγιο Αντεφέμι, ο θάνατος του οποίου άγγιξε τον Χρήστο Πανόπουλο, με τον ιδιοκτήτη της ακριτικής ομάδας να αναλαμβάνει να πληρώσει τα έξοδα μεταφοράς της σωρού του, αλλά και το υπόλοιπο του συμβολαίου του προς την οικογένειά του.
Είναι σχεδόν μια 20ετία στα γήπεδα. Και παρότι επαναστάτης και ανεξάρτητος, ο Χρήστος Πανόπουλος δηλώνει εγκλωβισμένος. Πριν μερικά χρόνια είχε ξεκάθαρα δηλώσει πως αν γύριζε πίσω το χρόνο δε θα ασχολούταν ποτέ με το ποδόσφαιρο, ενώ πριν μερικούς μήνες έψαχνε τρόπο διαφυγής. «Είμαι στο ποδόσφαιρο γιατί για την Skoda Ξάνθη δεν έχω βρει ακόμα την επόμενη μέρα. Να είστε σίγουρος ότι αν την είχα βρει, δεν θα ήμουν στο ποδόσφαιρο. Δεν θα ήμουν με τίποτα. Φουλ στοπ!»
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.