Τσιτσιπάς - Μεντβέντεφ 2-1: «Ζωντανός» για την πρόκριση στα ημιτελικά του ATP Finals

Δημήτρης Ντζάνης
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέταξε τρία match points στο tie break του 2ου σετ, στο 3ο επέστρεψε από το 3-5, νίκησε τον Μεντβέντεφ με 2-1 σετ και στον «τελικό» με τον Ρούμπλεφ θα παίξει για την πρόκριση στα ημιτελικά του ATP Finals στο Τορίνο.

Εκεί που όλα έμοιαζαν όλα να χάνονται, ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρήκε την ψυχική δύναμη να επιστρέψει στο 3ο σετ, απέναντι στον Ντανίλ Μεντβέντεφ, να επικρατήσει με 6-3, 6-7(11), 7-6(1), να φθάσει στην πρώτη του νίκη στο ATP Finals στο Τορίνο.

Έτσι, στον αγώνα του με τον Αντρέι Ρούμπλεφ την Παρασκευή (18/11), ο νικητής θα ακολουθήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στα ημιτελικά του ATP Finals στο Τορίνο.

Έπειτα από μια μονομαχία δύο ωρών και 24 λεπτών ο Τσιτσιπάς πήρε την 1η αναγκαία νίκη, που θα τον διατηρούσε σε τροχιά πρόκρισης, μετά την ήττα από τον Τζόκοβιτς στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Το πέτυχε, με τον Μεντβέντεφ να αποχαιρετά τη διοργάνωση και ο αγώνας του την Παρασκευή (18/11) με τον Τζόκοβιτς να μην έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Αντίθετα όλα τα βλέμμετα θα είναι στραμμένα στη συνάντηση του Τσιτσιπά με τον Ρούμπλεφ, με τον νικητή να παίρνει τη 2η θέση στον «κόκκινο» όμιλο και την πρόκριση, πίσω από τον Τζόκοβιτς.

Κυρίαρχος Τσιτσιπάς στο 1ο σετ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν το αφεντικό στο 1ο σετ. Η μοναδική ευκαιρία για break στο σετ ήταν για τον 24χρονο Έλληνα, στο 2ο game, που του έδωσε την ώθηση να προηγηθεί με 3-0.

Έχοντας βρει από την αρχή ρυθμό ο Τσιτιπάς δεν δυσκολεύτηκε να ελέγξει την κατάσταση απέναντι στον Μεντβέντεφ. Χωρίς να δώσει δικαιώματα στα δικά του service games, ο Τσιτσιπάς πήγε στο 4-1, στο 5-2 και με love game τελείωσε το σετ με 6-3, έχοντας 81% ποσοστό στο 1ο σερβίς, ίδιο ποσοστό και στους κερδισμένους πόντους από αυτό (17/21), τη στιγμή που ο Μεντβέντεφ είχε 54% στο 1ο σερβίς.

Το θρίλερ στo tie break και τα τρία χαμένα match points

Το 2ο σετ βρήκε τους παίκτες να διατηρούν με ευκολία το σερβίς τους, με τον Μεντβέντεφ να ανεβάζει προοδευτικά την απόδοσή του, να παίρνει προβάδισμα ενός game και τον Τσιτσιπά να ισοφαρίζει.

Ετσι το σετ έφθασε στο 6-6 και στο tie break, που είχε δραματική εξέλιξη. Ο Μεντβέντεφ προηγήθηκε 4-1, ο Τσιτσιπάς προσπέρασε σε 5-4, για να ακολούθησει ένα γαϊτανάκι χαμένων ευκαιριών και για τους δύο.

Ο Τσιτσιπάς έχασε τρεις ευκαιρίες να πάρει το σετ και το ματς, στο 6-5, στο 8-7 και στο 10-9.

Από την πλευρά του ο Μεντβέντεφ είχε set point στο 6-7, στο 8-9 και στο 10-11.

Ο Τσιτσιπάς έχοντας δύο σερβίς με βολέ έκανε το 11-11, αλλά ακολούθησε αποτυχημένο drop shot, μίνι break, για τον Μεντβέντεφ (11-12), που αμέσως μετά τελείωσε το σετ με 7-6(11).

Η μεγάλη επιστροφή Τσιτσιπά

Ο Μεντβέντεφ πήρε αυτοπεποίθηση, με τον Τσιτσιπά να προσπαθεί να καλείται να ξεπεράσει και την πρόσκαιρη απογοήτευση. Ο Ρώσος άρχισε με τρία διαδοχικά love games και να ισοφαρίζει τον Τσιτσιπά (3-3).

Στο 7ο game μετά από άτσαλο φόρχαντ του Τσιτσιπά, το σκορ πήγε στο 15-40, με τον Μεντβέντεφ να πετυχαίνει το break και να προσπερνά 4-3.

Αμέσως μετά ο Ρώσος με δύο άσους επέστρεψε από το 30-40, φθάνοντας στο 5-3, με τον Τσιτσιπά να μειώνει σε 5-4 και να παίζει το τελευταίο χαρτί στο 10ο game.

Εκεί ήρθαν διαδοχικά λάθη από τον Μεντβέντεφ και το break από τον Τσιτσιπά, που ισοφάρισε 5-5, έπειτα προηγήθηκε 6-5, με τον Μεντβέντεφ να στέλνει το σετ στο tie break. Mε απόλυτη συγκέντρωση ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε 6-0 και τελείωσε τη διαδικασία με 7-1, εξασφαλίζοντας το σετ με 7-6(11) και μαζί την τελική επικράτηση.

H βαθμολογία στο «κόκκινο» γκρουπ

1.Τζόκοβιτς 2-0 (4-0)
2.Τσιτσιπάς 1-1 (2-3)
3.Ρούμπλεφ 1-1 (2-3)
4.Μεντβέντεφ 0-2 (2-4)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα