Ολυμπιακός: Βεζένκοβ, Γουόκαπ και Σλούκας υπεύθυνοι για τους 70 από τους 90 πόντους κόντρα στη Ζάλγκιρις!

Ολυμπιακός: Βεζένκοβ, Γουόκαπ και Σλούκας υπεύθυνοι για τους 70 από τους 90 πόντους κόντρα στη Ζάλγκιρις!
Ο Ολυμπιακός είχε αρκετούς πρωταγωνιστές για να επικρατήσει της Ζάλγκιρις, με τους Βεζένκοβ, Γουόκαπ και Σλούκα να είναι πανταχού παρόντες όπως μαρτυρά το InStat.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να προστατεύσει την άδεια από κόσμο, ελέω τιμωρίας, έδρα του και να επικρατήσει με 90-80 της Ζάλγκιρις για τη 2η αγωνιστική της EuroLeague, βάζοντας στις βαλίτσες ένα πολύτιμο 2/2 ενόψει της «διαβολοβδομάδας» με Ρεάλ και Μπασκόνια στην Ισπανία.

Οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα κατάφεραν να ανοίξουν και μία διαφορά στο φινάλε, που δεν αντικατοπτρίζει το πόσο πιεστική ήταν η Ζάλγκιρις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι Λιθουανοί όμως ήταν αδύνατο να μείνουν στο παιχνίδι όταν είχαν τόσους άλυτους γρίφους στο παρκέ.

Στο ξεκίνημα ήταν η δημιουργία του Γουόκαπ, έπειτα το σκοράρισμα του Βεζένκοβ, η κυριαρχία του Φαλ στο χαμηλό ποστ και η οξυδέρκεια του Σλούκα να επιδιώξει τις επαφές. Το τέλος του αγώνα έβγαλε τον Ολυμπιακό με πέντε παίκτες διψήφιους (Βεζένκοβ, Φαλ, Σλούκα, Λαρεντζάκη, Γουόκαπ) και με την αναλογία ασίστ/λαθών να δίνει 20 προς 11. Ακόμα και χωρίς φιλάθλους αυτά τα νούμερα είναι απλησίαστα για τη Ζάλγκιρις στο ΣΕΦ.

Το πολυδιάστατο παιχνίδι του Βεζένκοβ

Η αγωνιστική «έκρηξη» του Σάσα Βεζένκοβ έγινε φανερή από την περσινή κιόλας σεζόν. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της EuroLeague και με τέτοιες εμφανίσεις δεδομένα θα το ξαναπετύχει. Δεν είναι μόνο ότι σκόραρε 23 πόντους (μαζί με 14 ριμπάουντ, 2 ασίστ) που τον ανακήρυξαν MVP της αγωνιστικής αλλά και ο τρόπος που τους πετυχαίνει.

Από την περσινή κιόλας σεζόν ο Βεζένκοβ βάζει με μεγάλη επιτυχία την μπάλα στο παρκέ, αναγκάζοντας την άμυνα να μη γνωρίζει πώς να προστατευτεί, αφού ο αμυντικός βγαίνει πάνω του με... φόρα για να του κρύψει το σουτ.

1
Το shot chart του Βεζένκοβ με τη Ζάλγκιρις

Πλέον έχει καταφέρει να είναι παράγοντας της επίθεσης του Ολυμπιακού με κάθε τρόπο. Δεν είναι μόνο το μακρινό του σουτ αλλά και οι κινήσεις του μακριά από την μπάλα, που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι απολύτως εκμεταλλεύσιμες στο μπάσκετ του κόουτς Μπαρτζώκα. Τα κοψίματά του όταν η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Φαλ στο ποστ είναι ενδεικτικά του παραπάνω.

Ο Βεζένκοβ απέναντι στη Ζάλγκιρις σκόραρε με όλους τους τρόπους που θα μπορούσε ένας πολυδιάστατος φόργουορντ σαν εκείνον να πράξει, όπως βλέπουμε με τη βοήθεια του InStat. Από κοψίματα, από το ποστ, από το τρίποντο με άμεση εκτέλεση, σουτάροντας μετά το pick and pop. Μία πραγματικά γεμάτη εμφάνιση για έναν από τους πληρέστερους φόργουορντ (αν όχι τον πληρέστερο τώρα που λείπει ο Μίροτιτς) στην EuroLeague.

Οι πόντοι του Βεζένκοβ

  • Κοψίματα - 7
  • Post up - 4
  • Catch and drive (βάζοντας την μπάλα στο παρκέ) - 3
  • Catch and shoot - 3
  • Pick and pop - 3
  • Pick and roll (ως roller) - 3

Γουόκαπ και Σλούκας παίζουν σαν «κομπιούτερ»

Στις καθιερωμένες δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως δεν ανησυχεί για τις επιδόσεις του Κάνααν. Και η αλήθεια είναι πως έχει κάθε λόγο να μην το κάνει, αφού ο Αμερικανός μπορεί να βρει τα πατήματά του μέσα στη σεζόν χωρίς ο Ολυμπιακός να πάθει «ζημιά».

Από τη στιγμή, τουλάχιστον, που στην περίμετρο υπάρχουν οι Γουόκαπ και Σλούκας, τα πάντα είναι ελεγχόμενα. Ο Αμερικανός είναι εκπληκτικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, χαρίζοντας μάλιστα και ένα μοναδικό highlight με την τάπα στον Ντίμσα.

Παράγει όμως διαρκώς νούμερα τόσο σε σκοράρισμα, όσο κυρίως στη δημιουργία. Δεν είναι λίγες πλέον οι φορές που φτάνει άμεσα τις 5 ασίστ, καθώς τα πάντα στο ξεκίνημα των αγώνων περνάν από τα χέρια του. Απέναντι στη Ζάλγκιρις πριν από το πρώτο τάιμ άουτ της αναμέτρησης είχε ήδη 4, για να ολοκληρώσει τελικά με 6.

Ο Ολυμπιακός έχει την ευτυχία μετά τον Γουόκαπ που κατευθύνει άψογα την αρχική πεντάδα, να πατά στο παρκέ ο Σλούκας και να συνεχίζει στον ίδιο τόνο. Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε με 10 πόντους και 6 ασίστ, ενώ ο Σλούκας είχε αντίστοιχα 15 και 6. Από τις 12 αυτές τελικές πάσες τους, ο Ολυμπιακός πήρε 28 πόντους, κάτι που σημαίνει πως οι δύο γκαρντ του ήταν υπεύθυνοι για τους 53 από τους 90 πόντους της ομάδας τους. Αν συνυπολογίσει κανείς και το 23+4 (από τις δύο ασίστ) του Βεζένκοβ, τότε οι τρεις τους σκόραραν ή έφτιαξαν 70 από τους 90 πόντους της ομάδας τους (καθώς οι 8 του πόντοι προήλθαν από τις ασίστ των γκαρντ και 2 του Γουόκαπ από πάσα του Σάσα).

1
Τα καλάθια του Ολυμπιακού από τη δημιουργία Γουόκαπ/Σλούκα

Οι 5 (4 του Γουόκαπ, 1 του Σλούκα) εξ αυτών μάλιστα είχαν αποδέκτη τον Φαλ, που μπήκε για άλλη μια φορά στο σημάδι της επίθεσης του Ολυμπιακού, μεταφέροντας το κέντρο βάρους. Ο Γάλλος μπορεί να μην πρόλαβε τα δύο πρώτα σουτ του Σμιτς στην άμυνα, αλλά από εκεί και έπειτα κυριάρχησε τόσο απέναντι στον πρώην ψηλό της Μπαρτσελόνα, όσο και κόντρα στον Χέις, εκμεταλλευόμενος κυρίως τις πολύ καλές τοποθετήσεις που έχει τη δυνατότητα να πάρει στη ρακέτα.

Ο Γάλλος ολοκλήρωσε την αναμέτρηση παίρνοντας 6 πόντους μετά το pick and roll και άλλους 5 σε καταστάσεις post up (από τους 16 συνολικά), με το ρολάρισμα στο κορμί του Σμιτς και το ανάποδο κάρφωμά του να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.