Δώστε τη μπάλα στον Κωστάκη

Δώστε τη μπάλα στον Κωστάκη
Ο Νίκος Παπαδογιάννης επαινεί τον Παναθηναϊκό για την κυριαρχική εικόνα του στο τελευταίο πεντάλεπτο και απονέμει τον τίτλο του γαλλικού κλειδιού όχι στους Σλούκα, Μήτογλου, αλλά στον ...τρίτο Κώστα της παρέας.

Οι ανησυχητικοί οιωνοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά εκεί όπου το γυμνό μάτι έβλεπε λιακάδα. Στην ανάπαυλα του αγώνα, ο Παναθηναϊκός είχε ευρύ προβάδισμα, 36-45, από το 25-41 του 16ου λεπτού, αλλά οι δείκτες της στατιστικής μιλούσαν για μία υπεροχή που θα έπρεπε να εξαργυρωθεί πιο θεαματικά: 8/16 τρίποντα έναντι 1/6, υπερδιπλάσιες βολές, περισσότερες ασίστ, λιγότερα λάθη.

Και αν η Βιλερμπάν βρει μακρινό σουτ; Και αν χάσει τον οίστρο του ο Κώστας Σλούκας; Και αν ο καταπονημένος Λεσόρ γίνει γιο-γιο από τους Γάλλους ψηλούς; Και αν παίξει ρόλο το άυλο αλλά πάντοτε υπολογίσιμο πλεονέκτημα της έδρας; Εκτός των άλλων, οι «πράσινοι» έδειχναν ευάλωτοι στη μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα, όπου κάποια περιφερειακά δίδυμα περίμεναν ταξί για να επιστρέψουν. Και άντε να βρεις ταρίφα στην παγερή νύχτα της Λυών, δίπλα στον Ροδανό…

Στην τελική ευθεία του αγώνα, όταν οι Γάλλοι απείλησαν να ολοκληρώσουν τη σχεδόν αναπόφευκτη αντεπίθεσή τους, εμφανίστηκε, αν μη τι άλλο, ροδαλός. Ο Αταμάν κέρδισε μια κρίσιμη ένσταση ακυρώνοντας το καλάθι της ισοφάρισης στο 69-71, ο Γκριγκόνις απάντησε με εκκωφαντικά τρίποντα στο 72-73 και στο 74-76 και ξανά στο 79-84, ο Κώστας Αντετοκούνμπο μάζευε επιθετικά ριμπάουντ και μοίραζε τάπες λες και υπερασπιζόταν την τιμή του αδελφού του, ο Κώστας Σλούκας σφράγισε ρεκόρ καριέρας στις ασίστ με 12, ο Ντίνος Μήτογλου έδωσε τη χαριστική βολή: 76-84 στα 1:50 πριν το φινάλε.

Ακόμα και για τον αυτοκτονικό φετινό Παναθηναϊκό, το +8 και τα 110 δευτερόλεπτα που απέμεναν συνιστούσαν συνθήκη καταλυτική. Αν μη τι άλλο, το 0-4 αποφεύχθηκε και οι Γάλλοι δεν ξεμύτισαν ούτε μία φορά στο σκορ. Το σκορ στα τελευταία 6,5 λεπτά ήταν 12-20, με πρωταγωνιστές τους τέσσερις που προαναφέρθηκαν και με αραγμένους στον πάγκο τους κατά κανόνα αναντικατάστατους Λεσόρ, Ναν.

Δίπλα τους καθόταν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, επιτέλους με αθλητική περιβολή μετά από 40 μέρες, επιτέλους ιδρωμένος. Η επιστροφή του Ισπανού έδεσε την άμυνα (με 3 κλεψίματα που βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να αποσπαστεί), έδωσε «μέγεθος» στην πεντάδα και πάνω απ’ όλα χάρισε στον Μήτογλου την πολυτέλεια της ξεκούρασης, ώστε να είναι φρέσκος στο φινάλε και να φτάσει μισόσβηστος στο πατροπαράδοτο νταμπλ-νταμπλ (16 πόντοι, 11 ριμπάουντ). Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Ντίνος έπαιξε λιγότερα από 30 λεπτά σε ευρωπαϊκό αγώνα;

Σύμφωνοι, η ατάλαντη Βιλερμπάν δεν έχει καμία δουλειά στην Euroleague. Mε το μουχλιασμένο μπάσκετ που παίζει, αμφιβάλλω αν θα έκανε πρωταθλητισμό ακόμα και στο Eurocup. Ωστόσο, η παρουσία του φλογερού Τζανμάρκο Ποτζέκο της είχε δώσει πνοή και την έφερνε συχνά σε ένα «παραλίγο» με κεφαλαίο αρχίγραμμα: -1 από τη Μπάγερν, -7 από τη Βασκόνια, -3 από τη Μακάμπι, -3 από τη Βίρτους, νίκες στο Κάουνας και στο Βερολίνο. Το κίτρινο έχει γίνει συνήθεια των Γάλλων, αλλά όχι αμαχητί και όχι με τη θλιβερή εικόνα των πρώτων εβδομάδων.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο αεροπλάνο φορτωμένος με ένα «πρέπει» και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, με μπροστάρη τον παίκτη που αποκτήθηκε ακριβώς για να γίνεται μπροστάρης. Ο Κώστας Σλούκας μπήκε πολύ άσχημα στο παιχνίδι απέναντι στον ενοχλητικό Πάρις Λι, αλλά ηρέμησε όταν βρέθηκε καθισμένος στον πάγκο, διάβασε νηφάλιος το παιχνίδι και επέστρεψε για να γεμίσει τη στατιστική του με πόντους (18), τρίποντα (3/7), ασίστ (12), ριμπάουντ (5), εύστοχες βολές (7/8), σιγουριά, μαεστρία. Ήταν η σειρά του να αγγίξει τα 35 λεπτά και πολύ σωστά, αφού είχε το αντίδοτο ακόμα και για τη μετριότητα του Βιλδόσα, τις ενστικτώδεις ανορθογραφίες του Ναν, τη φτώχεια του Γκραντ.

Ο Μάριους Γκριγκόνις αποτελείωσε τους Γάλλους με τρία τρίποντα στο τελευταίο πεντάλεπτο, αλλά τις προϋποθέσεις για να σουτάρει ελεύθερος τις δημιουργούσε η φανέλα με το «10». Θα πρέπει, πάντως, να προστεθεί εδώ άλλη μία εύφημος μνεία στον Κώστα Αντετοκούνμπο, ο οποίος έδωσε οντότητα μέσα στις ρακέτες σε περιβάλλον γνώριμο και έστησε οδόφραγμα με δύο τάπες στη στρατόσφαιρα, δύο επιθετικά ριμπάουντ, δύο κερδισμένα φάουλ και ένα σημαντικό καλάθι στο 69-69.

Οι πέντε χαμένες βολές ήταν το προφανές φάλτσο στο ρεπερτόριο του Κωστάκη, αλλά δεν έκαναν πραγματική ζημιά. «Ο Κώστας μας ξεκλείδωσε εκεί όπου είχαμε μπλοκάρει στο τελευταίο πεντάλεπτο», ομολόγησε ο Χρήστος Σερέλης. Πήρε άραγε μαζί του τη μπάλα του αγώνα ο μικρός Αντετοκούνμπο ή βρίσκεται ακόμη στα αποδυτήρια των Γάλλων και τσακώνεται;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.