Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Η «πράσινη» pole position και το «ερυθρόλευκο» restart!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Η «πράσινη» pole position και το «ερυθρόλευκο» restart!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας εκτιμά ότι η ομοιογένεια και ο σταθερός κορμός θα βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της σεζόν, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός ίσως να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής πριν ξεδιπλώσει τις αρετές του.

Έχουμε πει και γράψει πολλάκις ότι τα φιλικά προετοιμασίας χρησιμεύουν περισσότερο για να δοκιμάσουν οι προπονητές σε συνθήκες αγώνα, όλα όσα δουλεύουν στις προπονήσεις και φυσικά χωρίς να «καίγονται» για το αποτέλεσμα, για να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα πριν αρχίσει να ισχύει πραγματικά το “every game matters”, που άλλωστε, αποτελεί και το moto της Euroleague (δηλαδή «κάθε παιχνίδι μετράει»).

Αυτή νοοτροπία, βέβαια, ελάχιστα συνάδει με τον τρόπο που σκέφτεται η πλειοψηφία των οπαδών κατά πρώτο λόγο και φιλάθλων κατά δεύτερο, οι οποίοι ειδικότερα στην Ελλάδα (όπου βρε αδερφέ, έχουμε μία ιδιαίτερη ψύχωση με τη νίκη), ιδανικά θα ήθελαν να βλέπουν τον εαυτό τους (εν προκειμένω την ομάδα τους) πάντα στην πλευρά του νικητή.

Είτε πρόκειται για μία παρτίδα τάβλι, είτε για ένα μόνο στο γηπεδάκι της γειτονιάς, είτε παίζει η ομάδα τους. Ειδικότερα στην εποχή μας, με την ιλιγγιώδη ταχύτητα που μεταφέρεται η πληροφορία, με την αλληλεπίδραση που προκαλούν τα social media, καθώς επίσης και με το «λάδι στην φωτιά» που βάζει (άλλοτε ηθελημένα κι άλλοτε άθελά του) ο Τύπος, αντιλαμβάνεστε ότι, κάλλιστα, μία σεζόν μπορεί να «στραβώσει» ή να στιγματιστεί πολύ πριν αρχίσουν οι επίσημοι αγώνες.

Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη αξία στα αποτελέσματα των φιλικών

Και αυτό γιατί η πίεση που δημιουργείται, ειδικά στην χώρα μας αλλά και σε αθλητικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από τεράστιο όγκο φιλάθλων, είναι αφόρητη! Και αν κάποιος δεν την έχει ζήσει από κοντά, δεν μπορεί να καταλάβει!

Τις τελευταίες δέκα μέρες, λοιπόν και με τους δύο «αιώνιους αντιπάλους» να έχουν ήδη δώσει τα πρώτα τους αγωνιστικά διαπιστευτήρια στο πλαίσιο της preseason, ακούω δεξιά κι αριστερά φίλους Παναθηναϊκούς και Ολυμπιακούς να λένε το μακρύ και το κοντό τους και πρωτίστως να επηρεάζονται θετικά κι αρνητικά αντίστοιχα από το αποτέλεσμα και την εμφάνιση του εκάστοτε φιλικού.

Κοινώς, μία αναγνωριστική «βόλτα» στα social, αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι οι ενθουσιασμένοι – από τις τρεις διαδοχικές εύκολες φιλικές νίκες σε Σλοβενία και Κύπρο – οπαδοί του «τριφυλλιού», μαζεύτηκαν κι ελαφρώς προβληματίστηκαν μετά την ήττα από την Μακάμπι.

Το ίδιο σχεδόν κλίμα επικρατεί στο απέναντι στρατόπεδο, όπου το πανηγυρικό κλίμα από τις μετεγγραφικές επιτυχίες, διαδέχτηκε ένας μίνι προβληματισμός των «ερυθρολεύκων» πιστών, μετά τις τρεις δύσκολες νίκες της ομάδας τους στα τεστ προετοιμασίας σε ΣΕΦ και Ηράκλειο.

Τι πραγματικά ισχύει, όμως, και ποια είναι η επικρατέστερη αγωνιστική εικόνα που θα παρουσιάσουν οι «κολοσσοί» του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ στο ξεκίνημα της σεζόν, που φέτος θα παίξουν μεταξύ τους από 9 (μίνιμουμ) έως 16 φορές (μάξιμουμ) σε όλες τις διοργανώσεις;

Με το πρώτο επίσημο τζάμπολ στο Super Cup, να απέχει κάτι λιγότερo από μιάμιση εβδομάδα (27/09) και λίγες μέρες μετά την αναγνωριστική «ακτινογραφία» των 18 μονομάχων της Euroleague, ο υπογράφων καταθέτει τα μπασκετικά “vibes” που του βγάζουν οι ομάδες του Εργκίν Αταμάν και του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Παναθηναϊκός: Δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για μία πρωταγωνιστική πορεία!

Οι δύο βασικότεροι λόγοι για την παραπάνω διαπίστωση, έχουν να κάνουν με το ότι οι «πράσινοι» στήνονται στην αφετηρία του εφετινού «μαραθωνίου», έχοντας κρατήσει τον βασικό κορμό της ομάδας που πέρυσι έκλεισε την σεζόν, κυριαρχώντας σε Ελλάδα (πρωταθλήτρια) και Ευρώπη (τροπαιούχος της Euroleague) και φυσικά τον «αρχιτέκτονα» αυτών των δύο επιτυχιών.

Για πρώτη φορά στα 12 χρόνια που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει το γενικό πρόσταγμα στην ομάδα (από το 2012 και μετά), ο «επτάστερος» ξεκινάει μία σεζόν διατηρώντας τους 12 από τους 15 παίκτες του τελευταίου ρόστερ του. Και για 3η (μετά τους Πεδουλάκη και Πασκουάλ) στον πάγκο του θα κάθεται ο προπονητής που άρχισε την προηγούμενη σεζόν και έστησε την ομάδα με βάση την φιλοσοφία του.

Αν εντρυφήσουμε λίγο περισσότερο στις τρεις μετεγγραφές που έκαναν οι πρωταθλητές Ευρώπης, όμως, δεν θα δυσκολευτούμε να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για κινήσεις που ενδυνάμωσαν την ήδη υπάρχουσα αγωνιστική χημεία και προσέδωσαν επιπλέον βάθος και ποιότητα στις θέσεις “1”(Λορέντζο Μπράουν), “3” (Τσέντι Οσμάν) και “5” (Ομέρ Γιουρτσεβέν).

Ειδικά ο πρώτος και ο τελευταίος, έδειξαν από τις πρώτες ανεπίσημες εμφανίσεις τους με τα «πράσινα», ότι δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να μπουν στο πετσί του ρόλου τους. Με τον πρώην παίκτη της Μακάμπι να ενισχύει σημαντικά την δημιουργία (ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του «τριφυλλιού» πέρυσι) και τον πρώην ψηλό της Τζαζ να προσθέτει στο inside game της ομάδας, επιθετικό ριμπάουντ κι έξτρα παιχνίδι με πλάτη και μάλιστα με υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Ο Οσμάν είναι λογικό να μην έχει προλάβει να βρει ακόμη τα πατήματά του, αλλά επειδή προέρχεται από το ΝΒΑ, όπου το μπάσκετ που παίζεται δεν έχει πολλή τακτική, δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί με βάση την ελευθερία που δίνει στους παίκτες του ο Αταμάν.

Το πιο σημαντικό απ' όλα, όμως, είναι ότι ο Τούρκος τεχνικός θα έχει ξεκούραστους από την αρχή της σεζόν τους περισσότερους παίκτες (Σλούκα, Ναν, Γκριγκόνις, Γκραντ και Παπαπέτρου), στους οποίους στηρίχθηκε η περυσινή αντεπίθεση και ταλαιπωρήθηκαν από ελάχιστα έως καθόλου στην off season. Εκείνους που θα κληθούν να βάλουν λίγη περισσότερη πλάτη, μέχρι οι πιο βεβαρυμμένοι από το γεμάτο καλοκαίρι (Λεσόρ, Μήτογλου και Ερνανγκόμεθ), να νικήσουν την κούραση και την καταπόνηση και να έρθουν στα ίσα τους.

Με αυτά και με εκείνα, το βάθος και η ποιότητα του ρόστερ αλλά και οι πολύ στοχευμένες μετεγγραφές που έκανε το καλοκαίρι, δίνουν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ριχτεί στην μάχη της νέας χρονιάς, διαθέτοντας από την αρχή πολύ υψηλό ποσοστό από τους αυτοματισμούς που είχε πέρυσι στην επίθεση και μεγάλο βαθμό αφομοίωσης της αμυντικής σκληράδας με την οποία έκανε αισθητή την παρουσία του.

Τα δύο παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με το σχετικά βατό του πρόγραμμα στις 10 πρώτες αγωνιστικές της regular season, δεν αποκλείεται να του δώσουν από νωρίς προβάδισμα για ένα καλό πλασάρισμα από νωρίς (ακόμη και για την μάχη της πρωτιάς) στην βαθμολογία.

Ολυμπιακός: Σκληρός στην άμυνα, θέλει χρόνο στην επίθεση!

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στα τέσσερα φιλικά προετοιμασίας (τρία ανοιχτά κι ένα κεκλεισμένων των θυρών με τον Ερυθρό Αστέρα), οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν κατά βάση χωρίς τις δύο πρώτες τους επιλογές για την θέση του σέντερ (πριν τραυματιστεί, ο Μιλουτίνοφ πρόλαβε να παίξει στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Πρίντεζη με την Μακάμπι) και στο τουρνουά της Κρήτης χωρίς τον ΜακΚίσικ, το θετικό πρόσημο έχει να κάνει με την εικόνα της ομάδας στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ειδικότερα στα δύο ματς που έγιναν στα «Δύο Αοράκια», οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν αξιοσημείωτη αμυντική συνέπεια (στα τρία από τα τέσσερα ημίχρονα), η οποία τους βοήθησε να ανατρέψουν ισάριθμες διαφορές 12 πόντων.

Το 43% και τα 18 λάθη με τα οποία τελείωσαν τα παιχνίδια, τόσο η Βίρτους, όσο και η Φενερμπαχτσέ, και τα μέσο όρο 7,5 κλεψίματα που είχε ο Ολυμπιακός σε φιλικά ματς, καταδεικνύουν εν πολλοίς την αφοσίωση και την διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στα μετόπισθεν.

Γενικά η αμυντική προσήλωση, το περιφερειακό κυνήγι και η προστασία της ρακέτας με τα μεγάλα κορμιά που έχει στην διάθεσή του ο 58χρονος Έλληνας τεχνικός (μοναδική παραφωνία είναι ο Πετρούσεφ, που ψάχνεται ακόμη, πιο πολύ στο αμυντικό κομμάτι), θα είναι και πάλι μία σημαντική σταθερά στο παιχνίδι των Πειραιωτών, οι οποίοι πέρυσι (μ.ο. 74,3π.) και πρόπερσι (μ.ο. 75,8π.) δέχονταν τους λιγότερους πόντους στην κανονική περίοδο της EL, ενώ τελείωσαν την σεζόν 2021-22 με την 2η καλύτερη άμυνα (μ.ο. 73,0π.).

Η συμμετοχή σε τρία διαδοχικά Final 4, δεν επετεύχθη μόνο μέσα από την άμυνα, ειδικότερα οι πορείες προς το Βελιγράδι (4η θέση) και το Κάουνας (2η θέση), που το ρόστερ είχε μεγάλη ποιότητα και στην επίθεση, με αρκετά υψηλή παραγωγικότητα (μ.ο. 79,3π. και 84,0π. αντίστοιχα).

Εκεί ακριβώς εντοπίστηκε το πρόβλημα στην περυσινή ομάδα, η οποία έχασε σχεδόν 29 πόντους ανά παιχνίδι με την αποχώρηση των Βεζένκοβ και Σλούκα, με αποτέλεσμα να τελειώσει την regular season με την 16η επίθεση (μ.ο. 77,7π.) και την χειρότερη από τις ομάδες που συμμετείχαν στα play in και τα play off.

Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που ο Μπαρτζώκας έριξε το βάρος της ενίσχυσης της ομάδας του, στην απόκτηση παικτών που θα του δώσουν το εύκολο σκοράρισμα (instant scoring) και παράλληλα θα μπορούν να δημιουργήσουν και για τον εαυτό τους, σηκώνοντας τις ευθύνες στα κρίσιμα και παίρνοντας μεγάλα σουτ.

Αυτό που του έλλειψε πολύ πέρυσι, ο εφετινός Ολυμπιακός θα το βρει από τους Βεζένκοβ (το ότι κόντρα στην Βίρτους, μαζί με τον Πίτερς σκόραραν 31 πόντους με 8 ντρίμπλες λέει πολλά) και Ντόρσεϊ, οι οποίοι από την προηγούμενη θητεία τους, έχουν το πλεονέκτημα της εξοικείωσης με το περιβάλλον και την φιλοσοφία του προπονητή αλλά και την ικανότητα της σύνδεσης με το καλάθι (έχει ήδη φανεί στα φιλικά).

Θα το βρει επίσης από τον Έβαν Φουρνιέ, που είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο και για να προσαρμοστεί στα θέλω του coach απ' αυτόν, να βρει ρυθμό και να ενσωματωθεί στο σύστημα, αλλά και από τους Βιλντόζα και Έβανς (όταν επιστρέψει), που είναι πιο επιθετικογενείς combο guard, από τους προϋπάρχοντες και αυτό θα προσδώσει πληθώρα λύσεων στο κομμάτι της παραγωγικότητας και της δημιουργίας (μ.ο. 19 ασίστ στην Κρήτη).

Όλα αυτά, όμως, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εφαρμοστούν με συνέπεια στο παρκέ και για να βρει ο Μπαρτζώκας και τις ισορροπίες που θέλει στο κομμάτι της διαχείρισης και του διαμοιράσματος του χρόνου σε όλους τους παίκτες. Σε συνδυασμό με το ότι ο Φαλ και ο Μιλουτίνοφ, θα απουσιάσουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτώβρη και το αρκετά δυσκολότερο πρόγραμμα (σε σχέση με τον «αιώνιο αντίπαλό» τους) τις δέκα πρώτες αγωνιστικές της Euroleague, οι Πειραιώτες ενδεχομένως να αργήσουν λίγο να μπουν σε ρυθμό και να μπουν σε τροχιά 4άδας!

Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, μέρα με την μέρα αλλάζουν κι αναπροσαρμόζονται και είναι σε εξάρτηση με την απαραίτητη προϋπόθεση της απουσίας περαιτέρω τραυματισμών. Υγεία να έχουμε όλοι και να απολαύσουμε μία συναρπαστική σεζόν.

@Photo credits: eurokinissi, Euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!