SWM RS, RE & SM 500R: Παίζοντας σε άσφαλτο και χώμα

Νίκος Γιαννούλας
SWM RS, RE & SM 500R: Παίζοντας σε άσφαλτο και χώμα
Η μεγάλη εμπειρία της SWM στη δημιουργία εξαιρετικών off road μοτοσικλετών είναι εμφανής στη γκάμα μοντέλων RS, RE και SM

H SWM δημιουργήθηκε από το πάθος δύο φίλων οδηγών αγώνων, που θέλησαν να κατασκευάσουν τις ιδανικές off road μοτοσικλέτες, στις αρχές της δεκαετίας του '70, στην Ιταλία. Το πάθος αυτό συνεχίζεται και σήμερα, στο σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας στο Biandronno της Ιταλίας, όπου πριν μερικά χρόνια κατασκευάζονταν οι Husqvarna.

Χρησιμοποιώντας τον κινητήρα της τελευταίας σε σύγχρονη εκδοχή, η SWM προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μοτοσικλετών για χρήση Enduro αλλά και Supermoto, με κύρια χαρακτηριστικά την εξαιρετική απόδοση και το προσιτό κόστος.

RS 500R

Για τους αναβάτες που έχουν ως χόμπι την εκτός δρόμου οδήγηση και επιθυμούν, ταυτόχρονα, να χρησιμοποιούν νόμιμα τη μοτοσικλέτα τους καθημερινά, η SWM έχει δημιουργήσει την RS 500R. Μια πραγματική μοτοσικλέτα Enduro, η οποία διαθέτει κορυφαία περιφερειακά και βάρος μόλις 116 κιλά, ενώ προσφέρεται με εγγύηση 2 χρόνια.

Ο μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC, 4βάλβιδος κινητήρας των 501 κε.κ. συνδυάζεται με κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ για την εκκίνηση υπάρχει μίζα. Το μοτέρ καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 5 και η απόδοσή του για χρήση δρόμου ανέρχεται στους 34 ίππους. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης full power kit για αγωνιστική χρήση που απογειώνει την ισχύ στους 52 ίππους.

SWM

Οι αναρτήσεις είναι της Kayaba, με ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου καλαμιών 48 χλστ. εμπρός, πλήρως ρυθμιζόμενο με διαδρομή 300 χλστ. Στον πίσω τροχό έχει τοποθετηθεί ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με μοχλικό και διαδρομή 296 χλστ. Τα ελαστικά είναι Michelin Competition iV σε διαστάσεις 90/90 x 21" εμπρός και 140/80 x 18” πίσω. Τα φρένα είναι της κορυφαίας ιταλικής Brembo, με πλευστή δαγκάνα και δίσκο διαμέτρου 260 χλστ. εμπρός & δίσκο διαμέτρου 240 χλστ. πίσω.

H RS 500R διαθέτει φώτα LED, κεντρικό διακόπτη, βεντιλατέρ στο ψυγείο νερού και ρεζερβουάρ χωρητικότητας 7,2 λίτρων. Το μοντέλο διατίθεται και σε έκδοση 300 κ.εκ. με ισχύ 28 ίππων και προαιρετικό κιτ για αγωνιστική χρήση και αύξηση ισχύος στους 38 ίππους. Η τιμή της έκδοσης των 500 κ.εκ. είναι μόλις 8.600 ευρώ, ενώ της έκδοσης των 300 κ.εκ. 8.300 ευρώ.

SWM


RE 500R

Η RE 500R διαθέτει όλη την «προίκα» της RS 500R, αλλά είναι απαλλαγμένη από τις οικονομικές επιβαρύνσεις εξοπλισμού για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους, αλλά και από τους περιορισμούς απόδοσης λόγω προδιαγραφών καυσαερίων και θορύβου. Έτσι είναι μια εξαιρετικά προσιτή μοτοσυκλέτα για αγωνιστικό ή ερασιτεχνικό Enduro, χωρίς όμως τη δυνατότητα ταξινόμησης.

SWM

Ο κινητήρας των 501 κ.εκ. είναι εντελώς «ανοιχτός» και αποδίδει 54 ίππους, ενώ τα κιλά περιορίζονται στα 111 μόλις. Όπως και στην περίπτωση των RS, έτσι και το RE 500R συμπληρώνεται από την έκδοση RE 300R, η οποία αποδίδει 40 ίππους και, όπως και η μεγάλη της αδελφή, δεν ταξινομείται.

Πέραν όλων των άλλων στοιχείων που είναι κοινός με τα RS, τα RE 500R και 300R προσφέρονται με μονή εξάτμιση WRP και χούφτες στο βασικό τους εξοπλισμό. Το κόστος τους είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς η 500 στοιχίζει μόλις 7.600 ευρώ, ενώ η μικρότερη έκδοση των 300 κ.εκ. μόλις 7.300 ευρώ.

SWM

SM 500R ABS

Η εντυπωσιακή πρόταση της SWM στην κατηγορία supermotard είναι μια μοτοσικλέτα με προσανατολισμό την απόλαυση της οδήγησης. Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Kayaba, με ανεστραμμένο πιρούνι 48 χλστ. εμπρός και μονό αμορτισέρ με μοχλικό πίσω, έχουν διαδρομή 250 και 290 χλστ. αντίστοιχα. Τα ελαστικά είναι της Michelin σε διάσταση 120/70 x 17” εμπρός και 150/60 x 17” πίσω, ενώ τα φρένα περιλαμβάνουν μεγάλο δίσκο 300 χλστ. εμπρός και 240 χλστ. πίσω της Brembo, με ABS το οποίο δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης.

SWM

Όπως στις RS και RE, έτσι και στην SM ο μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC, 4βάλβιδος κινητήρας των 501 κε.κ. συνδυάζεται με κιβώτιο 6 σχέσεων και αποδίδει 34 ίππους. Με το προαιρετικό full power kit, το οποίο προσφέρεται για αγωνιστική χρήση, μπορεί να φτάσει σε απόδοση τους 52 ίππους.

Χάρη στις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της η SM 500R ABS μπορεί να έρθει στα μέτρα κάθε αναβάτη ενώ με το χαμηλό βάρος των 140 κιλών εξασφαλίζει εξαιρετική ευελιξία και ευκολία στην οδήγηση. Το ύψος της σέλας είναι στα 920 χλστ., ενώ το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 7,2 λίτρα.

SWM

Η μοτοσικλέτα έρχεται εξοπλισμένη με ψηφιακό πίνακα οργάνων, φώτα LED, αγωνιστική σέλα SWM χούφτες τιμονιού Acerbis και αναδιπλούμενους καθρέφτες. Καλύπτεται από 2 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, ενώ το κόστος της στα 7.290 ευρώ, την καθιστά μια ακαταμάχητη πρόταση στην κατηγορία των supermotard.

Photo Credit: SWM

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!