Formula 1, Αζερμπαϊτζάν: Μάχη στα χιλιοστά του δευτερολέπτου για Φερστάπεν και Λεκλέρ στο FP1

Formula 1, Αζερμπαϊτζάν: Μάχη στα χιλιοστά του δευτερολέπτου για Φερστάπεν και Λεκλέρ στο FP1
O Μαξ Φερστάπεν ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην πρώτη και μοναδική περίοδο ελεύθερων δοκιμών της F1 στους στενούς δρόμους του Μπακού.

Η δράση ξεκίνησε στο Grand Prix Αζερμπαϊτζάν, τον τέταρτο αγώνα της Formula 1 για το 2023, με τη Red Bull Racing να παίρνει οριακά το πάνω χέρι στο FP1. Σε μία διαδικασία με πολλά συμβάντα, ομάδες και οδηγοί έπρεπε να προετοιμαστούν κατάλληλα, διότι λίγο αργότερα ακολουθούν οι κατατακτήριες δοκιμές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αξιολόγηση νέων εξαρτημάτων, βελτιστοποίηση του set-up και προσομοιώσεις για τις κατατακτήριες και τον αγώνα.

Ταχύτερος στη διαδικασία ήταν ο Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing. O Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής, σημείωσε στο τέλος της διαδικασίας χρόνο 1:42,315 με τη μαλακή γόμα ελαστικών και ξεπέρασε για 37 χιλιοστά τη Ferrari του Σαρλ Λεκλέρ. Ο Μονεγάσκος είχε δύο εξόδους στο FP1, ωστόσο έδειξε σημαντικά δείγματα ταχύτητας. Αν η διαφορά είναι πραγματική μεταξύ των δύο μονοθεσίων, τότε στις κατατακτήριες δοκιμές θα δούμε τεράστια μάχη.

Στην 3η θέση της κατάταξης ήταν ο Σέρχιο Πέρεζ, ένα δέκατο του δευτερολέπτου πίσω από τον teammate του, με τον Κάρλος Σάινθ να τον ακολουθεί. Εντυπωσιακή ήταν η 5η θέση του Λάντο Νόρις για λογαριασμό της McLaren, η οποία έχει σημαντικές αναβαθμίσεις στην MCL60.

Τέσσερις ακόμη ομάδες βρέθηκαν εντός της πρώτης 10άδας. Ο Νικ Ντε Βρις για τη Scuderia AlphaTauri ήταν ταχύτερος των δύο Aston Martin, του Άλεξ Άλμπον και του Γκουάνγιου Ζου.

Η Mercedes-AMG ακολούθησε μια περίεργη στρατηγική. Οι οδηγοί της, Λιούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ, ήταν εκτός της πρώτης 10άδας, όμως στο FP1 χρησιμοποίησαν μόλις ένα σετ ελαστικών. Αυτό δεν αποκλείεται να τους ωφελήσει στη συνέχεια του τριημέρου.

Καταστροφική ήταν η διαδικασία για την ομάδα της Alpine. Ο Πιερ Γκασλί είδε την A523 του να παίρνει φωτιά, έπειτα από 10 λεπτά στο FP1. O Γάλλος σταμάτησε το μονοθέσιό του στο δεύτερο τομέα της πίστας και η συμμετοχή του στις κατατακτήριες είναι αμφίβολη. Προβλήματα αντιμετώπισε και το μονοθέσιο του Έστεμπαν Οκόν, με τον Γάλλο να μένει καθηλωμένος στο γκαράζ για το υπόλοιπο της διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της κόκκινης σημαίας, ο Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas σταμάτησε στην έξοδο διαφυγής της στροφής 1 με κάποιου είδους μηχανικό πρόβλημα.

Η δράση συνεχίζεται στις 16:00 ώρα Ελλάδος με τις κατατακτήριες δοκιμές που ορίζουν το grid για το Grand Prix της Κυριακής. Μην χάσετε το LIVE του gMotion by Gazzetta από τις 15:40 ώρα Ελλάδος.

Αποτελέσματα FP1 GP Αζερμπαϊτζάν

fp1

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!